Er wordt altijd gezegd dat honden en katten aartsvijanden zijn, is er dan echt geen manier om de twee te verzoenen? Natuurlijk wel! Wat je moet begrijpen is dat dit proces veel tijd en aandacht zal vergen.

Hond en kat die knuffelen
Ander instinct

De eerste stap in het proces is begrijpen dat honden en katten een ander instinct hebben. Honden zijn echte groepsdieren, ze zijn sociaal aangelegd en hun leven staat in teken van de roedel. Katten zijn solitaire wezens, ze hebben soms nood aan isolatie. Honden en katten hebben dus verschillende behoeften en je moet aan deze behoeften voldoen als je een vreedzame samenleving wil creëren.

Heeft jouw hond een sterk jachtinstinct? Dan is het geen goed idee om een kat in huis te halen. De hond zal de kat altijd als prooi blijven zien en een goede samenleving zal onmogelijk zijn.

Ook wanneer de hond al een slechte ervaring heeft gehad met een kat of omgekeerd zal een samenleving heel moeilijk zijn, de dieren zullen altijd gespannen en angstig zijn. Dit kan bij beide dieren leiden tot agressie en nog meer verwondingen.

Voorbereiding

Voor de ontmoeting is het belangrijk dat je voor de kat een vluchtplek voorziet. Katten zitten graag op hoge plekken om alles te kunnen observeren. Een boekenplank of boven op een kast is een ideale plek.

Hou beide dieren in het begin apart, als je een nieuwe kat hebt is het belangrijk dat je hem eerst alleen het huis kamer per kamer laat verkennen zonder dat de hond er is. Zo weet dat kat waar hij naartoe kan vluchten als hij bang wordt. Belangrijk is ook dat beide dieren elkaars geur en geluiden gewoon worden. Dit kan je doen door met een handdoek over de hond en de kat te wrijven en deze dan bij de eetplek van het andere dier te leggen. Zo raken ze de geur gewoon en associëren ze het met iets positief. Als je hond veel blaft kan je het geluid opnemen en eerst zacht afspelen bij de kat. Laat het dan steeds luider worden tot het op normaal volume afspeelt. Als je merkt dat je kat niet meer angstig reageert kan je de twee laten ontmoeten.

De ontmoeting

Dit gebeurt best in een gecontroleerde omgeving, hou de hond aan de leiband en laat de kat dichterbij komen wanneer hij dit wil. Begin door de dieren 1 à 2 keer per dag 5 minuten samen te zetten. Wanneer je merkt dat ze meer ontspannen zijn en echt beginnen te interageren kan je ze langer samen laten. Bouw dit steeds op tot je merkt dat ze volledig ontspannen zijn. Het is moeilijk te zeggen hoe lang deze fase zal duren. Dit hangt af van dier tot dier. Neem zeker geen risico’s anders zou je de band tussen je hond en je kat voor altijd kunnen stukmaken.


No comments so far.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Website Field Is Optional.

COMMENTCOMMENT
Your NameYour Name
EmailEmail
WEBSITEWEBSITE