Dat je honden trucjes kan aanleren wist je natuurlijk al lang. Maar wist je dat je dit ook kan met een kat? Katten zijn moeilijker te trainen dat honden maar niets is onmogelijk. Al wat je nodig hebt is een kat, zijn favoriete snack, een clicker en een gezonde dosis geduld.

Stap 1: Verband leggen

Eerst en vooral moet jouw kat het geluid van de clicker leren associëren met een beloning. Zorg ervoor dat je de aandacht van je kat hebt. Meestal is het al genoeg om zijn favoriete snack boven te halen. Duw op de  clicker en geef je kat dan een beloning. Wacht tot hij klaar is met eten en herhaal dit een aantal keer. Doe dit elke dag een paar keer zodat je kat het geluid gewoon wordt en hij weet dat er een snoepje aankomt.

Extra tips:

  1. Zorg er wel voor dat de snacks die je geeft niet te groot zijn, ongeveer de de grootte van een erwt, snij grote snacks dus in stukjes.
  2. Als je de aandacht van jouw kat snel verliest zal je iets moeten gebruiken dat hij nog lekkerder vindt; tonijn, stukjes kip, een animeals snack,…
  3. Om zeker te weten dat jouw kat het geluid van de  clicker herkent kan je het van een andere kamer proberen, als hij naar jou toe komt gelopen weet je dat hij het door heeft.

Stap 2: Associatie versterken

Nu is het tijd dat de kat leert dat hij de snoepjes niet zomaar zal krijgen. Hij zal er ook iets voor moeten doen. Gebruik hiervoor een kattenspeeltje. Houd dit voor aan je kat, click met de  clicker, probeer je kat zo ver te krijgen dat hij interageert met het speeltje. Wanneer hij dit doet geef je hem een snack. Herhaal dit weer tot de kat het door heeft.

Extra tips:

  1. Zorg ervoor dat je je kat steeds voor hetzelfde gedrag beloont. Bijvoorbeeld telkens als hij zijn poot opheft om met het speeltje te spelen.
  2. Geef de kat altijd een snoepje als je clickt, probeer hem altijd zo ver te krijgen dat hij er een verdient anders doe je stap 1 teniet.

Stap 3: Het commando aanleren

De laatste stap is het commando aanleren. Begin gemakkelijk met “zit”. Zorg ervoor dat de kat rechtsstaat, beweeg het snoepje boven je kat naar achter. Zo zal hij automatisch gaan zitten, gebruik terwijl je dit doet het commando “zit”. Wanneer de kat gaat zitten gebruik je de clicker en geef je hem de beloning. Doe dit tot de kat het verband legt tussen het commando de click en het snoepje. Geef geen beloning als hij gaat zitten zonder dat je het commando geeft.

 

Nadat je kat zit heeft geleerd kan je hem natuurlijk ook nog andere commandos aanleren. Pootje geven leer je aan door de kat eerst te laten zitten. Dan neem je zijn poot in jou hand terwijl je “pootje” zegt. Click dan en geef de kat een beloning. Herhaal dit een aantal keer. Probeer dan als de kat zit jouw hand open voor hem aan te geven, zeg dan “pootje” als je kat zijn poot aangeeft gebruik je weer de clicker en geef je een beloning. Als hij het niet doet neem je zelf de poot, gebruik je de clicker en beloon je. Herhaal dit tot de kat het door heeft.

Extra tips:

  1. Train elke dag 10-15 minuten. Houd de sessies, zeker in het begin, kort.
  2. Herinner je kat in het begin van elke sessie aan de betekenis van de  clicker.
  3. Wees zeer geduldig, een trucje aanleren zal niet van de eerste keer lukken. Maar geef niet op door consequent te zijn zal de kat het uiteindelijk wel door hebben.
  4. Gebruik de  clicker ook om goed gedrag te belonen. Als je kat bijvoorbeeld soms de kattenbak niet gebruikt kan je de  clicker gebruiken en een beloning geven als hij het wel doet. Zo moedig je het gewenste gedrag aan.
  5. Wanneer de kat het commando door heeft kan je hem laten zitten voor hij zijn eten krijgt als extra training.

No comments so far.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Website Field Is Optional.

COMMENTCOMMENT
Your NameYour Name
EmailEmail
WEBSITEWEBSITE