Een kat spint als ze blij of tevreden is, dat is wat je doorgaans hoort. Maar waarom spint een kat dan terwijl ze bevalt, pijn lijdt of ziek is? Waarom een kat nu echt spint is nog steeds niet ontdekt maar er is wel al veel onderzoek naar gedaan. Hier zetten we de bekendste hypotheses op een rij.

Communicatie

Kittens leren een paar dagen na hun geboorte al spinnen. De moederkat spint wanneer de kittens drinken. Na een paar dagen spinnen de kittens terug terwijl ze drinken. Zoölogen denken dat het geluid zo is ontstaan. Het is een zeer stille manier van communiceren. Zo trekken ze geen roofdieren aan. Wanneer de kat ouder wordt is spinnen een manier om naar andere katten toe te tonen dat ze niet van plan zijn om aan te vallen. Bijvoorbeeld wanneer een andere kat hen schoonlikt.

Huiskatten hebben ook een nieuwe manier van spinnen ontwikkelt. Speciaal om met hun baasjes, of personeel, te communiceren. Deze vorm van spinnen hebben wetenschappers “vragend spinnen” genoemd. Katten doen het als ze vragen om aandacht, eten, willen spelen, …

Veiligheid

Een andere hypothese is dat katten spinnen om zichzelf gerust te stellen. Katten spinnen vaak wanneer ze het kwetsbaarste zijn. Wanneer ze bang zijn, zogen, pijn hebben, bij de dierenarts zijn,… Door te spinnen onderdrukken ze hun stress, wanneer een kat dan plots stopt is krabben of blazen nooit ver weg.

Genezing

Een laatste, hypothese is dat het gespin van katten ook lichamelijke kwalen kan verhelpen. De toonhoogte van het spinnen zou overeenkomen met de toonhoogte de het versterken en genezen van botten bevorderd.


No comments so far.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Website Field Is Optional.

COMMENTCOMMENT
Your NameYour Name
EmailEmail
WEBSITEWEBSITE