Je hebt het zelf waarschijnlijk ook al gemerkt, maar er trekt een heuse hittegolf over ons landje! Net zoals mensen kunnen lijden onder de warmte, kan je je ook wel voorstellen dat dit voor onze huisdiertjes ook niet altijd een pretje is. Daarom krijg je hieronder enkele tips om jouw hond en kat af te koelen tijdens deze warme dagen.

Water

We beginnen met een vanzelfsprekende tip: water drinken is extra belangrijk bij dit warme weer, ook voor honden en katten! Zorg ervoor dat er altijd een kom met water beschikbaar is, die liefst in een schaduwrijk plekje staat. Overweeg ook om een grotere kom met water te plaatsen dan gewoonlijk, zéker als je zelf niet thuis bent. Verder is ook een kinderbadje in de tuin een goed idee, als je hond of kat het te warm heeft kan hij zich even verkoelen in het water. Is jouw viervoeter een echte zwemmer, dan is dat ook een uitstekende manier om af te koelen. Let wel op met rivieren of meren: de warmte kan een negatieve invloed hebben op de waterkwaliteit, wat kan zorgen voor bacteriën en diarree! 

Binnen blijven

Als je de gordijnen en rolluiken sluit, kan je het binnen heerlijk koel houden voor jou én je huisdieren. Verder kan je ook een ventilator of de airco aanzetten. Er zijn ook speciale koel-producten verkrijgbaar, zoals een koelmat en een koelhalsband. Zorg er wel voor dat je dier hier niet op kauwt, en gebruik het dus alleen als je een oogje in het zeil kan houden. 

Als je liever niet hebt dat je huisdier in huis komt, zorg dan dat het hok in een schaduwrijke plek staat. Hou plastic, glas of golfplaten uit de buurt, want door het serre-effect kan het zo nog warmer worden dan buiten! 

Wandelen

Vele honden vinden wandelen reuzefijn, maar vermijd tijdens deze warme dagen wandelingen tussen 11u en 18u. Asfalt, beton en zand kunnen erg warm worden, waardoor de poten van je hond ernstig kunnen verbranden. Als het buiten 35° is, kan het asfalt al snel een temperatuur van 60° bereiken! Tip: druk met de achterkant van je hand 7 seconden lang op het asfalt. Doet het pijn? Dan is het ook te warm voor hondenpootjes! 

Als je ‘s avonds en ‘s ochtends gaat wandelen neem je best ook wat extra water mee voor je hond. Laat hem zo veel mogelijk in de schaduw en in het gras lopen, en neem even pauze als je merkt dat het toch te warm wordt.

Borstelen

Als je je huisdier borstelt verwijder je dode haren, en hoe minder haar, hoe minder warmte er vastgehouden kan worden. Als je een langharig huisdier hebt, kan je ook een knipbeurt overwegen. Zorg wel dat het haar niet té kort wordt, anders kan je hond of kat verbranden!

Insmeren

We haalden het daarnet al even aan, maar honden en katten kunnen ook verbranden. Vooral kortharige of haarloze huisdieren zijn hier heel gevoelig aan. Om ze hiertegen extra te beschermen smeer je best de dunbehaarde plaatsen in met zonnecrème.

Niet alleen in de auto

Tot slot een tip die we niet vaak genoeg kunnen herhalen: laat je huisdier NOOIT alleen achter in de auto, zelfs niet als er een raampje open staat en/of hij in de schaduw staat. De temperatuur in een auto kan zo snel oplopen, dat slechts 10 minuten in de hete wagen een dodelijke afloop kan hebben!


Zo! Met deze tips zorg je dat ook je huisdieren aangenaam kunnen vertoeven tijdens deze warme dagen. Vergeet zeker niet om aan familieleden, buren of vrienden te vragen om een oogje in het zeil te houden als je zelf niet thuis bent. Wil je je pluizenbol helemaal verwennen tijdens dit warme weer? Steek je Animeals snacks dan even in de vriezer, en trakteer je viervoeter op een heerlijke, koele snack! 


No comments so far.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Website Field Is Optional.

COMMENTCOMMENT
Your NameYour Name
EmailEmail
WEBSITEWEBSITE