Dit lijkt wel een discussie zonder einde, beide kanten hebben goede argumenten. Een buitenkat is vrij en zal zich niet snel vervelen. Een binnenkat is veiliger en zit gezellig bij je. Maar je kan niet ontkennen dat een binnenkat zich sneller zal vervelen en minder beweging krijgt dan een buitenkat. Kies je voor een binnenkat? Dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten om ze happy en healthy te houden.

Verveling 

Een binnenkat heeft natuurlijk niet de wereldwijde speeltuin die een buitenkat heeft. Hun wereld is een heel pak kleiner en een binnenkat heeft ook niet de mogelijkheid om te jagen. Zorg er dus voor dat je voldoende plaatsen hebt waar je kat kan klimmen, krabben en spelen. Speel zelf elke dag met je kat en geef hem speeltjes waarmee hij ook alleen kan spelen als jij weg bent. Zo zal hij zich niet uitleven op jouw sofa of gordijnen.

Overgewicht

Een binnenkat heeft 40% meer kans om obesitas te ontwikkelen, het is dus cruciaal om de porties van je kat in het oog te houden en om ervoor te zorgen dat hij genoeg beweging heeft. Als je een kat hebt die veel energie kwijt moet en je wil hem niet buitenlaten is een kattenwiel een goede oplossing om toch te zorgen voor voldoende beweging.

Haarballen

Een kat die heel zijn leven binnen zit ondervindt weinig of geen invloed van de seizoenen. Ze zullen dus continu ruiven. Het is ook zo dat binnenkatten meer tijd spenderen aan verzorging dan buitenkatten. Daarom krijgen ze meer haar binnen. Zorg er dus voor dat je kat toegang heeft tot kattengras, dit zorgt ervoor dat de haarballen niet leiden tot een verstopping van de darmen.

Maak je huis catproof

Het belangrijkste argument om je kat binnen te houden is veiligheid. Maar ook binnen zijn er gevaren voor jouw kat. Vergiftiging is hier het grootste gevaar, de meeste kamerplanten zijn giftig en ook schoonmaakmiddelen kunnen jouw kat vergiftigen. Een ander gevaar zijn ramen, katten komen gemakkelijk vast te zitten in kantelramen of kunnen zelfs uit het raam vallen. Een laatste aandachtspunt zijn elektrische draden als jouw kat hiermee begint te spelen is een elektrische schok niet ver weg.

Is jouw kat wel geschikt om binnen te leven?

Van een buitenkat zal je moeilijk een binnenkat kunnen maken. Ze zijn het nu eenmaal gewoon om naar hartelust te kunnen ontdekken, jagen en spelen. Ze zullen zich binnen dus opgesloten voelen en zich snel vervelen. Sommige rassen zoals bengalen of savannas hebben meer beweging nodig dan anderen. Als je ze echt niet alleen buiten wil laten kan je best je tuin afzetten, een kattenren bouwen of je kan proberen om met hen te gaan wandelen.

Een kat kan binnen perfect gelukkig zijn maar dit zal wat meer inspanning vragen van het baasje om genoeg te spelen en om erop te letten dat je jouw huis veilig maakt voor de kat. Een binnenkat hoeft dus totaal niet zielig te zijn.


De boodschap is dus spelen, spelen en nog eens spelen! Zorg voor voldoende afwisseling om je kat steeds weer nieuwe dingen te laten ontdekken. Zin in iets helemaal nieuw? Bestel een Animeals box boordenvol gezonde snacks en leuke speeltjes!


No comments so far.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Website Field Is Optional.

COMMENTCOMMENT
Your NameYour Name
EmailEmail
WEBSITEWEBSITE