Lijkt op het eerste zicht vanzelfsprekend toch? Leiband aan en gaan! Maar spijtig genoeg is het vaak niet zo simpel. Je hond trekt misschien aan de leiband of is bang van sommige geluiden op straat. Lees verder om je wandeling voor jou en jouw hond aangenamer te maken.

Stap 1: harnas of halsband

Zonder harnas of halsband kan je natuurlijk niet gaan wandelen. Maar welke van de twee kies je nu best? Een hond die de neiging heeft te trekken doe je best geen halsband aan. Die kan de nek van je hond namelijk beschadigen. Mensen zeggen wel eens dat de hond zal stoppen met trekken als hij de halsband voelt maar niets is minder waar. De hond zal eerder de neiging hebben om nog harder te trekken om te “ontsnappen” van de pijn. 

Honden met rugproblemen doe je best geen harnas aan want deze verleggen de druk naar de schouders en rug. 

Stap 3: naar buiten gaan

De meeste honden gaan al helemaal door het lint als je het woord wandeling laat vallen. Maar je laat je hond best even kalmeren voor je hem de leiband aandoet. Zorg ervoor dat je hond rustig zit, laat hem eerst even aan de leiband snuffelen. Doe hem dan aan en ga rustig naar buiten. 

Let op de lichaamstaal van jouw hond. Loopt hij er bang of gespannen bij? Of is hij helemaal relaxed? Likken van de lippen, gapen, hijgen, haren overeind, staart tussen de benen, dit zijn allemaal kenmerken van een gespannen hond. Probeer je hond te kalmeren en beloon je hond met een snoepje of een aaitje wanneer hij wel ontspannen is.

Tip: Wandel jij met jouw hond of wandelt hij met jou?

Een hond die jou vooruit trekt maakt de wandeling voor beiden een stuk minder aangenaam. Maar hoe zorg je er nu voor dat hij ermee stopt? Een hond die trekt zal hier niet mee stoppen omdat hij de leiband voelt trekken. Dit zal hem alleen nog meer gespannen laten voelen. Het beste wat je kan doen wanneer je hond trekt is stil blijven staan tot de leiband weer los hangt. Loop dan verder en geef jouw hond een snoepje. Zo beloon je jouw hond om niet te trekken. Dit zal natuurlijk niet in één keer opgelost zijn maar consequent zijn hier de boodschap.

Stap 3: lekker snuffelen

Tijdens de wandeling doet jouw hond niets liever dan overal aan snuffelen. Moet je dit toelaten of niet? Snuffelen is een goede manier om jouw hond de mentale inspanning te geven die hij nodig heeft. Een wandeling is perfect voor jouw hond om zich fysiek uit te leven. Maar mentale inspanningen zijn net zo belangrijk. Door te snuffelen ontdekt jouw hond de wereld, laat hem dus lekker rondsnuffelen tijdens de wandeling en neem je tijd. Wil je verder wandelen? Trek jouw hond niet verder maar roep zijn naam.

Zin om eens iets nieuw te proberen? Animeals is een box boordevol gezonde voeding, snoepjes en leuke speeltjes. Zo ontdekt jouw hond steeds nieuwe dingen. Bestel nu!


No comments so far.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Website Field Is Optional.

COMMENTCOMMENT
Your NameYour Name
EmailEmail
WEBSITEWEBSITE